Hyresguiden

Din personliga guide i hyresdjungeln. Här kan du läsa och bli uppdaterad om det senaste inom andra hand. Vi informerar om allt från lagar och regler till spännande reportage och nyheter – allt du behöver veta om andrahandsmarknaden på ett och samma ställe!

Hyresvärdar

Att tänka på när du hyr ut rum till student

En konkurrensutsatt bostadsmarknad i kombination med ansträngd ekonomi kan göra det svårt för studenter att hitta boende under studietiden. Vissa blir dessutom antagna precis innan skolstarten, vilket sätter ännu större press på att snabbt få tag på en lägenhet. Varför inte hjälpa en student genom att hyra ut ett rum eller delar av en lägenhet i andra hand?

Inget tillstånd från hyresvärden krävs

Om du hyr ut ett rum eller delar av en bostad i andra hand behövs inget godkännande från hyresvärd eller bostadsrättsförening. Detta till skillnad från om du hyr ut hela bostaden, då tillstånd krävs. Läs mer om regler och tips för uthyrning av rum eller delar av bostad här.

Internationell eller svensk student?

Det finns både svenska och internationella studenter som är på jakt efter ett boende under studietiden. Det är bra om du redan innan uthyrningen funderar på om du har några preferenser vad gäller språkkunskaper. En svenskspråkig hyresgäst kan vara att föredra om du inte behärskar det engelska språket så bra. Internationella studenter kan dock ha ännu svårare än svenska studenter att hitta ett boende i Sverige och därmed vara i större behov av att hyra ett rum i andra hand. Dessutom kan en internationell hyresgäst innebära ett spännande utbyte där såväl olika språk som kulturer möts.

Kontrollera att personen kan betala hyran

Det är viktigt att du försäkrar dig om att personen kan betala hyran. Om du letar efter en hyresgäst via Samtrygg sker alltid en kreditupplysning på personen och du har hyresgaranti i upp till 12 månader. I andra fall kan du själv begära kreditupplysning och/eller be om utdrag som bekräftar antagning till studierna, studiernas omfattning samt bidrag och eventuellt studielån från CSN. Du kan också passa på att fråga om personen planerar att arbeta utöver sina studier.

Fråga om personens rutiner

Studentlivets rutiner kan skilja sig från en yrkesverksam persons vardag. För att lära dig mer om hyresgästens vardag och rutiner kan du träffa personen innan uthyrningen och till exempel ställa följande frågor:

  • Hur länge ska du studera? Funderar du på att stanna i staden efter studierna?
  • Är studierna på hel- eller deltid?
  • Har du ansökt om bidrag och lån för studierna? Kommer du ha någon annan inkomst?
  • När/hur ofta är du i skolan?
  • Vilka andra rutiner har du för dina studier?
  • Under mötet kan ni också komma fram till gemensamma trivselregler för bostaden.

Kom ihåg att uthyrning till en student är något som gynnar båda parter – förutom att ni får sällskap ger du studenten tak över huvudet samtidigt som du själv sparar pengar att spendera på annat.


Vill du hyra ut ett rum så tryggt och enkelt som möjligt? När du hyr ut genom Samtrygg tar du automatiskt del av vårt omfattande Trygghetspaket – helt kostnadsfritt. Trygghetspaketet inkluderar bl.a.  hyresgaranti, en speciellt framtagen andrahandsförsäkring och personlig service genom hela hyresperioden. Skapa en kostnadsfri annons idag!

Hyresguiden