Hyresvärdar
Viktiga tips om du funderar på att hyra ut din lägenhet i andra hand
Funderar du på att hyra ut din lägenhet i andra hand? För att din uthyrning ska bli så lyckad som möjligt har vi här sammanställt viktig information om hur man bäst förbereder sig inför att hyra ut sin lägenhet. Särskilda regler gäller exempelvis beroende på om du ska hyra ut hyresrätt i andra hand eller bostadsrätt i andra hand.
Att hyra ut i andra hand – så förbereder du dig
När det är dags att hyra ut din bostad i andra hand – oavsett om det gäller en lägenhet (bostadsrätt eller hyresrätt), villa eller rum lönar det sig att läsa på om tillstånd, skälig hyra och tänka igenom praktiska detaljer innan. Hur länge vill du hyra ut och åt vem? Behöver du förbereda något i bostaden innan uthyrning? Eftersom din bostad uppenbarligen är viktig för dig är det viktigt att allt går rätt till.
Tillstånd för uthyrning
Reglerna för tillstånd varierar beroende på om du ska hyra ut en hyresrätt eller en bostadsrätt. Huvudregeln är dock att du behöver tillstånd. Nedan går vi igenom tillstånd för hyresrätt och bostadsrätt samt vad som anses som skäl för att få hyra ut ett boende.
Hyra ut bostadsrätt
För att få hyra ut din bostadsrätt i andra hand krävs det att du får ett godkännande av din bostadsrättsförening. Det får du genom att lämna en ansökan till föreningen där du kan uppvisa skäl för att hyra ut din lägenhet. Tidigare har man behövt beaktansvärda skäl (som vid uthyrning av hyresrätter), men nu krävs det endast att du har skäl. Detta gäller efter en lagändring för bostadsuthyrning av bostadsrätter som trädde i kraft den 1 juli 2014, vilket gör det lättare att hyra ut i andra hand. Ibland gör bostadsrättsföreningen även en bedömning på hyresgästens skötsamhet för att godkänna uthyrning för ett boende. Nedan har vi listat det som anses vara giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt i andra hand:
-
Samboende – om du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop
-
Arbete, studier, värnplikt eller vård av anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till)
-
På grund av sjukdom
-
När du hyr ut till dina egna barn
-
När du hyr ut till närstående
-
Om du har svårt att få din bostad såld på grund av marknadsläget
Lagändringen innebär också att din bostadsrättsförening har rätt att ta ut en avgift från dig när du hyr ut lägenheten, under förutsättning att detta tydliggörs i föreningens stadgar. Om en sådan avgift tillkommer har du rätt att erlägga det på hyran som du tar av din hyresgäst.
Det är kostnadsfritt att skapa en annons hos Samtrygg och vi hjälper dig genom hela hyresprocessen och gör uthyrningen trygg och bekymmersfri.
Hyra ut hyresrätt
För att få hyra ut din hyresrätt i andra hand krävs ett godkännande från din hyresvärd samt att du behöver beaktansvärda skäl för uthyrningen. Beaktansvärda skäl kan beskrivas som viktiga och väsentliga anledningar. Dessa skäl ska visa att du inte kommer använda hyresrätten som bostad under en viss tid, men att du i framtiden kan komma att ha användning av den. Att hyra ut ur rent vinstsyfte är till exempel inte ett tillräckligt bra skäl för att få hyra ut hyresrätten.
Vanliga beaktansvärda skäl:
-
Tillfälligt arbete eller studier på annan ort – om arbetet eller studierna ligger mer än 8 – 10 mil från bostaden och/eller överstiger en halvtimmes resväg om dagen, enkel väg.
Tillstånd bör beviljas upp till ett år. -
Längre utlandsvistelse – om vistelsen är betydligt längre än en kort semester.
Tillstånd borde beviljas från fyra månader upp till ett år. -
Särskilda familjeförhållanden – om du exempelvis vill prova sambolivet med en ny partner i en annan bostad än uthyrningslägenheten.
Tillstånd bör ges upp till ett år i taget, i max tre år. -
Ålder eller sjukdom– om du måste läggas in på sjukhus eller annat tillfälligt boende på grund av ålder eller sjukdom.
Tillstånd bör beviljas upp till ett år i taget, i max två år.
Vad som bedöms som beaktansvärda skäl är inte alltid glasklart, i varje enskilt fall behöver man göra en bedömning. Listan ovan är alltså inte fullständig utan ger exempel på vanliga anledningar som bör bedömas som beaktansvärda skäl.
Så länge du har en tillräckligt bra anledning till att inte kunna bo kvar i lägenheten under en tid, men samtidigt vill behålla hyresrätten ska det inte vara några problem att få tillstånd från hyresvärden.
Om din hyresvärd skulle neka din ansökan om uthyrning i andra hand kan du överklaga beslutet hos Hyresnämnden. Om Hyresnämnden anser att du har beaktansvärda skäl får du hyra ut hyresrätten trots att din hyresrättsförening har sagt nej. I normala fall ger Hyresnämnden tillstånd att hyra ut i andra hand ett år i taget, därefter får du ansöka om ett nytt tillstånd.
Vill du veta mer om hur det går till när man ansöker om tillstånd kan du ta del av vår kompletta tillståndsguide här.
Så hittar du rätt hyra vid bostadsuthyrning
Olika regler för hyressättningen gäller beroende på om du planerar hyra ut en bostadsrätt eller hyresrätt. Generellt kan en friare hyressättning tillämpas gällande bostadsrätter, medan uthyrning av hyresrätter innebär strängare begränsningar. Hyressättningen för en hyresrätt ska baseras på de verkliga kostnaderna och det är inte tillåtet att hyra ut en hyresrätt i vinstsyfte. Vid hyressättning av en bostadsrätt kan hyran baseras på likvärdiga bostäders hyresnivå samt bruksvärde. Hyran måste dock vara skälig. Mer information om vad som menas med skälig hyra kan du hitta här.
Passa på att testa vår hyreskalkylator här intill för att få en indikation på vad som är en lämplig hyra för din lägenhet. Hyr du sedan ut din bostad via Samtrygg har du också möjlighet att diskutera hyresnivån med en av våra hyresexperter, som också kan hjälpa dig med andra frågor och funderingar som du har.
Vi på Samtrygg är experter inom bostadsuthyrning och har sedan starten 2013 haft tusentals nöjda uthyrare och hyresgäster över hela Sverige. När du hyr ut genom Samtrygg hjälper vi dig genom hela processen och för dig som uthyrare är det är helt kostnadsfritt att använda sig av våra tjänster.